Sönmezler Fırın
Sönmezler Fırın
umut şahinol
Köşe Yazarı
umut şahinol
 

Kendini, seni sevmeyen birinin merhametine muhtaç etme

Kendini, seni sevmeyen birinin merhametine muhtaç etme. O nu eşsiz kılan senin verdiğin sevgidir, yani sende olandır. Kendinde olmayan hiçbir şeyi bir başkasında göremezsin ve aslında eşsiz olan sensin.  Hepimiz birilerinden duymuşuzdur; sensiz yaşayamam, sen benim her şeyimsin, sana muhtacım gibi sözleri. Oysa gerçek hiçte öyle değildir çünkü çoğu insan bu sözleri duyduktan ya da söyledikten kısa bir süre sonra o sözlerin muhatabı olan kişiyle yolları ayrılır ve sonra onsuzda yaşayabildiğini fark eder. Fakat bu süreç bazı insanlar için oldukça sıkıntılı geçerek kendi canına kastetmeye kadar gidebilen duygusal çöküntülere neden olur Bütün bunların altında yatan sebep ise aslında nasıl sevileceğini bilmediğimizden kaynaklanır. İnsanlar çoğu zaman beğeni ve sahip olma isteğini sevgi zanneder ve bu istekler zamanla kıskançlığın derin dehlizlerinde şiddet olarak karşımıza çıkar. Oysa insan gerçekten sevdiği birine asla zarar vermez istese de veremez zaten, çünkü sevgi saf ve temiz bir duygudur onun olduğu yerde şiddete yer yoktur. Eğer sevdiğiniz kişiden duygusal ya da fiziksel şiddet görüyorsanız hiç kendinizi kandırmayın maalesef siz sevilmiyorsunuz demektir. Şunu asla unutmayın ki sevgi bir alış veriş değildir, sen beni seversen bende seni severim demek ticarettir ve bu ticaret eninde sonunda batmaya mahkûmdur. Sevgi karşılığı olmayan yüce bir duygudur kim ki karşılık beklerse o ziyandadır. Sözlerime başlarken de bahsettiğim gibi eşsiz olanın aslında kendin olduğunu fark ettiğinde senin kimseye ihtiyacın kalmaz ve tanıdığın insanlara gereğinden fazla anlamlar yükleyerek hayal kırıklıkları yaşamazsın. Hepimiz hayatlarımız boyunca yüzlerce insanla tanışırız ve onlarla bir süre birlikte yürürüz bu hayat yolunda. Sonra yollarımız ayrılır ve herkes kendi dünyasında yolculuğuna devam eder, bazılarıyla ayrılıklar oldukça zor olsa da aslında bize karşı olan görevlerini yerine getirmişlerdir biz her ne kadar farkında olamasak da. Onları derinden bir teşekkürle uğurlamak yapacağımız en güzel davranış olur. Gerçeğe varan bütün veliler, Allah dostları hep özlerine dönmüşler ve diğer insanların da kendi içlerinde yolculuğa çıkmalarını tavsiye etmişlerdir ve birçok şiir ya da söz ile bu gerçeği vurgulamışlardır.  Ne diyor Hacı Bektaş-ı Veli Hararet nardadır sacda değil Keramet baştadır taçta değil Her ne arar isen kendinde ara Kudüs’ te Mekke’ de Hacda değil   Peki ya Yunus ne diyor bu konuyla ilgili Beni bende demen, ben de değilim Bir ben vardır bende, benden içeru Yani insan kendini tanımak, bilmek zorundadır yoksa kozasından çıkamayıp kelebek olamayan bir tırtıl misali ziyan olup giderler. Allah Adem’ i yarattı ve O’ na ruhundan üfledi. Yani sen aslında sınırsız bir potansiyele sahip olan bir varlıksın, ilmin dedikodusunu bırakarak kendini tanı ve kendini bil ancak bu şekilde altlarından ırmaklar akan cennet bahçelerine ulaşabilirsin. Eğer tabi böyle bir isteğin varsa…    
Ekleme Tarihi: 13 Mart 2024 - Çarşamba

Kendini, seni sevmeyen birinin merhametine muhtaç etme

Kendini, seni sevmeyen birinin merhametine muhtaç etme. O nu eşsiz kılan senin verdiğin sevgidir, yani sende olandır. Kendinde olmayan hiçbir şeyi bir başkasında göremezsin ve aslında eşsiz olan sensin. 
Hepimiz birilerinden duymuşuzdur; sensiz yaşayamam, sen benim her şeyimsin, sana muhtacım gibi sözleri. Oysa gerçek hiçte öyle değildir çünkü çoğu insan bu sözleri duyduktan ya da söyledikten kısa bir süre sonra o sözlerin muhatabı olan kişiyle yolları ayrılır ve sonra onsuzda yaşayabildiğini fark eder. Fakat bu süreç bazı insanlar için oldukça sıkıntılı geçerek kendi canına kastetmeye kadar gidebilen duygusal çöküntülere neden olur
Bütün bunların altında yatan sebep ise aslında nasıl sevileceğini bilmediğimizden kaynaklanır. İnsanlar çoğu zaman beğeni ve sahip olma isteğini sevgi zanneder ve bu istekler zamanla kıskançlığın derin dehlizlerinde şiddet olarak karşımıza çıkar. Oysa insan gerçekten sevdiği birine asla zarar vermez istese de veremez zaten, çünkü sevgi saf ve temiz bir duygudur onun olduğu yerde şiddete yer yoktur. Eğer sevdiğiniz kişiden duygusal ya da fiziksel şiddet görüyorsanız hiç kendinizi kandırmayın maalesef siz sevilmiyorsunuz demektir. Şunu asla unutmayın ki sevgi bir alış veriş değildir, sen beni seversen bende seni severim demek ticarettir ve bu ticaret eninde sonunda batmaya mahkûmdur. Sevgi karşılığı olmayan yüce bir duygudur kim ki karşılık beklerse o ziyandadır.
Sözlerime başlarken de bahsettiğim gibi eşsiz olanın aslında kendin olduğunu fark ettiğinde senin kimseye ihtiyacın kalmaz ve tanıdığın insanlara gereğinden fazla anlamlar yükleyerek hayal kırıklıkları yaşamazsın. Hepimiz hayatlarımız boyunca yüzlerce insanla tanışırız ve onlarla bir süre birlikte yürürüz bu hayat yolunda. Sonra yollarımız ayrılır ve herkes kendi dünyasında yolculuğuna devam eder, bazılarıyla ayrılıklar oldukça zor olsa da aslında bize karşı olan görevlerini yerine getirmişlerdir biz her ne kadar farkında olamasak da. Onları derinden bir teşekkürle uğurlamak yapacağımız en güzel davranış olur.
Gerçeğe varan bütün veliler, Allah dostları hep özlerine dönmüşler ve diğer insanların da kendi içlerinde yolculuğa çıkmalarını tavsiye etmişlerdir ve birçok şiir ya da söz ile bu gerçeği vurgulamışlardır. 
Ne diyor Hacı Bektaş-ı Veli
Hararet nardadır sacda değil
Keramet baştadır taçta değil
Her ne arar isen kendinde ara
Kudüs’ te Mekke’ de Hacda değil
 
Peki ya Yunus ne diyor bu konuyla ilgili
Beni bende demen, ben de değilim
Bir ben vardır bende, benden içeru
Yani insan kendini tanımak, bilmek zorundadır yoksa kozasından çıkamayıp kelebek olamayan bir tırtıl misali ziyan olup giderler. Allah Adem’ i yarattı ve O’ na ruhundan üfledi. Yani sen aslında sınırsız bir potansiyele sahip olan bir varlıksın, ilmin dedikodusunu bırakarak kendini tanı ve kendini bil ancak bu şekilde altlarından ırmaklar akan cennet bahçelerine ulaşabilirsin. Eğer tabi böyle bir isteğin varsa…
 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bafrahaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.